2017. február 18., szombat

Könyvek - A Párválasztó 1-5



Sziasztok!

Ma egy új bejegyzéssorozatot indítok a blogomon, ez pedig a könyvajánló, amit röviden csak 'Könyvek' címmel fogok mindig felvezetni. :) Kezdem is rögtön egy öt kötetből álló sorozattal, A Párválasztó könyvekkel, amiket Helie ajánlott figyelmembe és kb. egy hét alatt "kivégeztem". :D

Nos, sokszor hallottuk már, hogy egy könyvet ne a borító alapján ítéljünk meg, azonban A Párválasztó könyveknek olyan gyönyörű a borítójuk, hogy nem lehet csak úgy elmenni mellettük. Igazából csak egy nő áll mindegyik elején, de olyan mesés ruhákban, hogy azt kívánja az ember lánya, bárcsak ő viselhetne ilyen holmikat. Ez nem vicc, tényleg szemkápráztató ruhaköltemények vannak a borítókon, nézzétek csak meg:









Most, hogy ezzel felkeltettem a ti érdeklődéseteket is, nézzük, mi van a borítón túl.

Először is két részre lehet bontani a sorozatot, mivel az első három és az utolsó kettő két külön történetet alkot(bár a kettő összekapcsolódik).

A Párválasztó, Az Elit, Az Igazi: 

Az első könyv fülszövege eképpen hangzik: 
"Harmincöt ​lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna."

A könyvek egy olyan világot tárnak elénk, melyben a 3.(sőt 4.) világháború után vagyunk. Az egykori USA helyett egy új állam jött létre, Illéa, mely királyság és erőteljes kasztrendszer nyomja rá bélyegét az ott élőkre. Meg van szabva, hogy a különböző kasztú emberek milyen munkát vállalhatnak. Az uralkodó és családja Egyes, a nemesek Kettes és Hármas kasztúak, míg a kétkezi munkások a Hatosba, Hetesbe, a nincstelenek pedig a Nyolcasba tartoznak.

A Párválasztó lényege az, hogy a herceg(Maxon :3) találjon magának egy feleséget, egy társat, aki majd mellette áll uralkodása idején. Ezen alkalomból a birodalom összes megfelelő korú hajadonja(kasztra való tekintet nélkül) jelentkezhet. Közülük aztán kiválasztják azt a harmincötöt, akiknek megadatik az a szerencse, hogy a palotába költözzenek egy időre és találkozzanak a herceggel. A későbbiek során aztán a herceg a Kiválasztottak közül azokat a lányokat, akik nem nyerik el a tetszését, hazaküldi. Végül már csak az Elit marad, mely hivatalosan tíz fő, Maxon herceg azonban csupán hat lányt tart bent. Az egyikükből hercegné(később királyné) lesz, de vajon melyikükből?




Főszereplőnk America Singer, aki egy Ötös zenész. Nem akaródzik neki részt venni a Párválasztón, mégis jelentkezik, és legnagyobb megdöbbenésére kiválasztják. Nem tartja túl sokra a herceget, ezen felül első találkozásuk sem sikerül túl fényesen, mégis a herceg bent tartja őt, nem küldi haza...
No, de nem akarok tovább fecsegni, nehogy teljesen elspoilerezzem az egészet. :) 

A cselekmény magával ragadó, izgalmas és alkalmanként jókat lehet nevetni a dolgok alakulásán. (Maxon herceg pedig irtó cuki! :3) Én teljesen végigizgultam, hogy akkor mi is lesz a történet befejezése. Megéri rászánni mind pénzt, mind időt arra, hogy elolvassuk, nálam tízből tízes az első három kötet. :)

A koronahercegnő, A korona:

Ez a két könyv úgy jelent meg, hogy a rajongók nem is számítottak rá, hiszen A Párválasztó befejezett történet volt. Az írónő azonban ezek szerint máshogy gondolta és hozzátette az eredetihez ezt a folytatást, mely 20 évvel később játszódik.

A fülszöveget nem illesztem be, mert már az maga is spoiler lenne...



Maradjunk annyiban, hogy Maxon lánya, Eadlyn a főszereplő, aki egyben a koronahercegnő is. Ha eljön az ideje, ő lesz Illéa első királynője, s ebben a tudatban is nő fel. Tizennyolc éves korára egy öntelt, makacs, mégis szeretni való és érzékeny lány válik belőle. Tisztában van a hatalmas feladattal, mely az uralkodásban rejlik, férjhez menésre viszont egyáltalán nem is gondol. Azonban szülei ráveszik egy Párválasztóra. Eleinte dühödten fogadja a helyzetet és arra törekszik, hogy az összes Kiválasztott magától elmeneküljön, azonban ahogy egyre jobban megismeri a srácokat, rájön, mennyire sekélyes életet élt eddig. És persze a szíve is egészen máshogy viselkedik, mint azt ő szeretné. Vajon végigviszi Eadlyn hercegnő a Párválasztóját? Ki mellett dönt a szíve?

Ez a két kötet is igazán magával ragadó, csak úgy faltam a sorokat. Volt egy-két olyan szituáció, melynél hatalmasakat pislogtam, csodálkozva, máshol pedig úgy nevettem, hogy már-már a könnyem is kicsordult. :) Eadlyn hercegnő választása nem lepett meg, azonban a vége a történetnek nekem kissé kurta-furcsa. Olyan hirtelen vége lett, hogy csak néztem. "Ennyi?" Kérdeztem magamban. De nem volt több oldal...Hiába a happy end, valahogy mégis olyan lezáratlannak éreztem. Valami kis aprócska dolog még hiányzott oda...

Ja, és itt egy kis zene az olvasáshoz:

Yiruma

Összegzés: Csak ajánlani tudom a Párválasztó sorozatot. Igazán megéri elolvasni. :)

Puszi:

Tessa

2 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek veled. Aki ehy picit is szereti a romatikus mégis iszgalmastörténetekeg mindenképp odalesz a Párválasztóért. Bevallom én az az elvetemült vagyok aki borít9 alapján válaszg főként és mit ne mondjak nem kellet csalódnom. Várom a további ajánlóidag is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, lesznek még bőven:) (Khm-khm, könyvmoly vagyok ^_^) Látom, kicsit kapkodtál a kommentírás közben :D

      Törlés